Jídlo a pití

Tvarohová náplň do koláčů: nejlepší recept 2024

Tvarohová náplň do koláčů: nejlepší recept 2024

Tvarohová náplň je jednou z nejoblíbenějších a nejčastěji používaných náplní do koláčů v české kuchyni. Její příprava je jednoduchá a výsledný koláč je vždy jemný a chutný. V tomto článku se dozvíte, jak připravit dokonalou tvarohovou náplň do koláčů a na co si dát pozor při její přípravě.

Ingredience pro tvarohovou náplň

Tvarohová náplň se skládá z několika základních ingrediencí, které najdete v každé domácnosti. Pro přípravu potřebujete:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce nebo 1 žloutek
  • 60–80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rozinek
  • šťávu z jednoho citronu
  • případně kůru z omytého citronu

Příprava tvarohu

Nejprve je důležité dobře připravit tvaroh. Pokud je tvaroh příliš hrudkovitý, je dobré ho prolisovat přes jemné síto, aby byl hladký a bez hrudek. Poté ho utřete dohladka, což zajistí jemnou strukturu náplně. Tvaroh by měl být při pokojové teplotě, což usnadní jeho zpracování.

Míchání ingrediencí

Do utřeného tvarohu přidejte vejce nebo žloutek. Vejce pomůže spojit všechny ingredience a zaručí hladkou konzistenci náplně. Dále přidejte krupicový a vanilkový cukr, což náplň osladí a dodá jí jemnou vanilkovou vůni. Rozinky můžete předem namočit do rumu nebo teplé vody, aby změkly a dodaly náplni další chuť.

Dochucení a smíchání

Nakonec do směsi přidejte šťávu a kůru z citronu. Citronová šťáva nejen že dodá náplni svěžest, ale také pomůže vyvážit sladkost cukru. Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá hmota. Pokud je náplň příliš hustá, můžete přidat trochu smetany nebo mléka, aby se lépe roztírala na těsto.

Plnění koláčů

Tvarohovou náplň je nejlepší použít do kynutých koláčů. Připravené těsto vyválejte a rozdělte na jednotlivé kousky, které naplníte tvarohovou směsí. Koláče můžete posypat drobenkou nebo ozdobit kouskem ovoce, například meruňkou nebo švestkou, které se k tvarohu skvěle hodí.

Pečení

Koláče naplněné tvarohovou náplní pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Doba pečení se může lišit podle velikosti koláčů, obvykle však trvá 20–25 minut. Koláče by měly být zlatavé a na dotek pevné. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce, aby se zespoda neorosily a zůstaly křupavé.

Mohlo by vás také zajímat: Jak doplnit bílkoviny bez tuku

Varianty tvarohové náplně

Tvarohovou náplň můžete obměňovat podle svých chutí. Můžete přidat například strouhaný kokos, nasekané ořechy nebo sušené ovoce. Také můžete použít různě ochucené tvarohy, například s vanilkou nebo čokoládou, které dodají náplni nový rozměr.