Jídlo a pití

Rozdíl mezi karbanátkem a čevabčiči

Rozdíl mezi karbanátkem a čevabčiči

Každá kuchyně je velmi rozmanitá a občas může být výzvou porozumět jednotlivým jídlům, jejich přípravě a ingrediencím. Karbanátek a čevabčiči jsou pokrmy, které na první pohled mohou vypadat podobně, ale mají zcela odlišné gastronomické kořeny a přípravu. Hlavními rozdíly jsou:

  • původ a druh masa
  • příprava a suroviny
  • forma a podávání

Původ a druh masa

Karbanátek je pokrm původem ze střední Evropy, zatímco čevabčiči je národním jídlem na Balkáně. Obě jídla jsou připravována z mletého masa, ale rozdíly začínají už při výběru konkrétního druhu masa. Karbanátek je obvykle z mletého vepřového nebo hovězího masa, zatímco čevabčiči je tradičně z mixu hovězího, vepřového a jehněčího masa.

Mohlo by vás také zajímat: Příloha ke steaku

Příprava a suroviny

Dalším důležitým rozdílem je způsob přípravy těchto jídel. Karbanátek je obvykle smíchán s cibulí, vejci, strouhankou či rozmočeným rohlíkem, které pomáhají zvláčnit směs a vytvořit konzistentní tvar. Naopak čevabčiči je připravován bez použití strouhanky či rozmočených rohlíků a místo toho je smíchán s česnekem, cibulí, pepřem, solí a paprikou. Skutečnost, že čevabčiči neobsahují nikdy žádné vajíčko ani strouhanku, je jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi těmito dvěma pokrmy. Karbanátek je obvykle smažený na pánvi nebo grilován, zatímco čevabčiči je vždy grilován, což mu dodává jedinečnou chuť a texturu.

Forma a podávání

Karbanátek je obvykle plackovitého tvaru a může být podáván jako samostatné jídlo, v burgeru, nebo jako součást jiného pokrmu. Na druhé straně, čevabčiči se tradičně má podávat v plochém chlebu s cibulí a jogurtem. Je pravdou, že v České republice se většinou k čevabčiči podávají brambory a hranolky.

Bez ohledu na to, zda preferujete karbanátek nebo čevabčiči, oba pokrmy uspokojí chuťové pohárky každého milovníka jídla.

Zdroj: Allrecipes.com