Jídlo a pití

Prošlé mascarpone

Prošlé mascarpone

Mascarpone je jedním z nejpopulárnějších, italských, sýrových produktů, který je ve světě široce používán v různých receptech, přičemž nejznámějším je pravděpodobně tradiční dezert Tiramisu. Ale co když je mascarpone prošlé? Jak to zjistíte a co s tím můžete dělat? 

Jak zjistit prošlé mascarpone

  • Datum expirace – nejzřejmějším ukazatelem je datum expirace výrobku. Ten najdeme natištěný na obalu výrobku. Pokud je již po datu této spotřeby, výrobek je prošlý, a tudíž již není zaručena jeho kvalita a poživatelnost. 
  • Vůně – Pokud otevřete prošlé mascarpone, vyvalí se na vás nepříjemný, kyselý zápach. Mascarpone, které je v pořádku má obvykle nasládlou a svěží, čerstvou vůni. 
  • Textura – V čerstvém stavu má mascarpone hladkou a krémovou texturu. V případě, že je již prošlé, může mít hrudkovitou texturu, nebo může ztvrdnout.
  • Barva – Mascarpone, které je v pořádku, má bílou, krémovou barvu. Jakékoliv známky zelené, či šedé barvy mohou znamenat počínají plíseň, tudíž je již mascarpone prošlé. 

Co dělat s prošlým mascarpone

V případě, že zjistíte, že je mascarpone již po datu spotřeby a je tedy prošlé, je nejrozumnější možností výrobek vyhodit do koše. Konzumace takto prošlého výrobku by mohla mít za následky střevní problémy, vyznačují se nevolností, zvracením, průjmem a křečemi v břiše.

Může se však stát, že máte mascarpone, které je těsně po expirace, ale stále vypadá a voní normálně a vám příjde škoda ho jen tak vyhodit. V takovém případě je na vás, abyste posoudili, zda je bezpečné ho použít. Někteří lidé se ho rozhodnou použít v receptech, kde bude sýr dobře uvařený, protože to může pomoci zabít potenciálně škodlivé bakterie. Je však nutné podotknout, že každá konzumace prošlého výrobku by se měla nejprve dobře promyslet a zdraví by mělo být vždy na prvním místě. 

Zdroj: Food52.com