Jídlo a pití

Mléko při škvaření sádla

Mléko při škvaření sádla

Přepadla vás chuť na domácí, nejlépe ještě teplé škvarky přímo z hrnce? Ty škvarky, které jsou tak svůdně zlatohnědé a plné chuti, že se vám jen těžko podaří odolat a nesníst je všechny na posezení.  A co takhle využít mléko při škvaření sádla a získat tak dokonalé škvarky s výbornou chutí a úžasnou křupavostí? Přidat mléko při škvaření má své výhody a těmi jsou:

  • zvýšení chuti a aroma sádla
  • zlepšení konzistence a textury
  • zadržení vitamínů a minerálů
  • snížení pachu a odstranění nečistot

Zvýšení chuti a aroma sádla

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout zvýšení chuti a aroma sádla, je přidání mléka během škvaření. Mléko obsahuje bílkoviny a tuky, které reagují se sádlem a vytvářejí komplexnější chuťový profil. Tento postup také změkčuje chuť sádla a činí ji jemnější, což je obzvláště vhodné pro delikátnější pokrmy.

Mohlo by vás také zajímat: Příloha ke steaku

Zlepšení konzistence a textury

Díky mléku získají škvarky jemnou až krémovou konzistenci, což následně může usnadnit jeho použití při vaření. Díky cukru, který mléko obsahuje, jsou škvarky mnohem křupavější a chutnější. 

Zadržení vitamínů a minerálů

Mléko při škvaření může působit jako ochranný štít, který zabraňuje tomu, aby se vitamíny a minerály ze sádla ztratily. Díky přítomnosti mléka při škvaření je zajištěno, že si škvarky v sobě uchovají dostatek železa, vápníku a dalších důležitých živin. 

Snížení pachu a odstranění nečistot

Přidání mléka do sádla při škvaření je jedním z nejlepších kuchařských triků, které můžete vyzkoušet, a to zejména kvůli jeho schopnosti eliminovat nepříjemný zápach, který je se škvařením většinou spojen. Při přidání mléka do sádla se mění chování tuků na molekulární úrovni. Mléčné bílkoviny obsažené v mléce reagují s mastnými kyselinami v sádle a pomáhají tak neutralizovat nepříjemný zápach a odstraňovat nečistoty.

Zdroj: Yumecipe.com