Jídlo a pití

Kdy nejíst banán: v těchto situacích se mu raději vyhněte

Kdy nejíst banán: v těchto situacích se mu raději vyhněte

Banány jsou považovány za velmi zdravou potravinu, které může mít spoustu zdravotních benefitů. Existují ale i situace, kdy nejíst banán a raději se mu vyhnout? Obecně se jedná zejména o situace:

  • kdy banány konzumujete nalačno
  • máte nemocné ledviny nebo srdce
  • trpíte cukrovkou

Konzumace banánu nalačno

Banány jsou mimo jiné známé pro své pozitivní účinky spojené s vysokým obsahem minerálů. Pokud je však konzumujete nalačno, mohou právě vysoké hladiny minerálů způsobit například problémy se srdcem. U zdravých jedinců jsou negativní dopady velmi nepravděpodobné, ale v případě, že máte problémové predispozice, raději buďte opatrní.

Mohlo by vás také zajímat: Co může jíst diabetik neomezeně?

Problémy se srdcem a ledvinami

Pokud byste to s banány přehnali, mohou vysoké dávky draslíku způsobit problémy se srdcem nebo ledvinami i při konzumaci během dne. V případě, že máte s jedním z těchto orgánů problémy, raději se o konzumaci banánu poraďte se svým lékařem. Nemusíte mít vyloženě strach a vyhýbat se všem pokrmům, které o banán jen otřeli, ale prevence je jistotou.

Cukrovka a banány

Konzumace velkého množství banánů může být problematická i pro diabetiky. I zde platí, že je nemusí vynechávat z jídelníčku úplně, ale měli by se vyhnout jejich pravidelnému jezení. Zároveň je dobré uvést, že pro diabetiky jsou vhodnější zelenější a méně zralé banány, které mají nižší glykemický index. Naopak přezrálé banány raději s cukrovkou nejezte.

Zdroj: Sciencetimes.com