Jídlo a pití

Jak poznat zkažené žampiony

Jak poznat zkažené žampiony

Žampiony jsou oblíbenými houbami, které se často objevují v různých kulinářských receptech. Pokud však podceníte jejich správné skladování nebo je skladujete příliš dlouho dobu, mohou se samozřejmě zkazit. V tomto článku se podíváme na způsoby, jak poznat zkažené žampiony a jak se vyhnout jejich konzumaci.

Pamatujte na bezpečnost

V první řadě je potřeba říct, že pokud si nejste stoprocentně jistí jakostí žampionů, neměli byste je konzumovat. Raději se smiřte s tím, že proděláte pár korun za pořizovací cenu než abyste riskovali potenciální zdravotní problémy. Všechny níže uvedené znaky mohou být dobrý indikátorem, ale vždy záleží především na vašem úsudku.

Vzhled

Vzhled je často prvním signálem, který nám napoví, zda jsou žampiony zkažené či ne. Zdravé žampiony by měly mít bílé a pevné klobouky, které nejsou zahnědlé ani poškozené. Pokud jsou na kloboucích přítomny hnědé či černé skvrny, plíseň nebo jiné neobvyklé změny, může to být známka, že jsou žampiony zkažené.

Mohlo by vás také zajímat: Jak dlouho vydrží houby v mrazáku

Zápach

Pomoci identifikovat zkažené žampiony vám samozřejmě může i čich. Zdravé žampiony by měly mít svěží houbovou vůni. Pokud zaznamenáte jakýkoli nepříjemný zápach připomínající plíseň nebo „rybinu“, nejspíš budou vaše žampiony zkažené.

Textura

Dalším důležitým faktorem je textura žampionů. Pokud je dotekem cítit měkkost, lepkavost nebo slizkost, může to být známka, že jsou ve špatné kondici.

Vzhled nožky

Nožky hub by měly být pevné a bílé. Pokud jsou žampiony zkažené, mohou mít nožky namodralou nebo černou barvu, což je známka, že by neměly být konzumovány.

Zdroj: Eatingwell.com