Jídlo a pití

Francouzské brambory od babičky: nejlepší recept 2024

Francouzské brambory od babičky: nejlepší recept 2024

Francouzské brambory jsou jedním z těch tradičních pokrmů, které v nás vyvolávají vzpomínky na dětství. Tento recept se předává z generace na generaci a jeho jednoduchost a chutnost jej činí oblíbeným jídlem na stole mnoha českých rodin. Přečtěte si recept na francouzské brambory od našich babiček

Ingredience

Pro přípravu francouzských brambor budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 200 g uzeného masa nebo klobásy
  • 1 velká cibule
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo na vymazání pekáče

Příprava brambor

Nejdříve si připravte brambory. Oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Brambory můžete krátce předvařit v osolené vodě, což zkrátí dobu pečení a zajistí, že budou měkké. Po předvaření je slijte a nechte trochu vychladnout.

Příprava uzeniny a cibule

Mezitím, co se brambory vaří, si připravte uzené maso nebo klobásu. Nakrájejte je na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a cibuli osmahněte dozlatova. Přidejte nakrájené maso a společně restujte, dokud se vše krásně nepropojí.

Skládání do pekáče

Vymažte pekáč máslem. Na dno pekáče rozložte vrstvu brambor. Osolte, opepřete a lehce posypte muškátovým oříškem. Na brambory rozložte část osmahnuté cibule s masem. Na tuto vrstvu opět rozložte brambory a proces opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory.

Mohlo by vás také zajímat: Co se hodí ke šťouchaným bramborám

Příprava smetanové směsi

V misce rozšlehejte vejce se smetanou. Směs osolte a opepřete dle chuti. Touto směsí zalijte brambory v pekáči. Je důležité, aby byla směs rovnoměrně rozlitá, aby se brambory dobře propekly.

Pečení

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 45 minut. Poté pekáč odkryjte, posypte nastrouhaným sýrem a pečte dalších 15 minut, dokud sýr nezezlátne a nevytvoří křupavou kůrku.

Podávání

Francouzské brambory jsou nejlepší ihned po upečení, kdy jsou ještě horké a sýr je krásně roztavený. Můžete je podávat jako hlavní chod spolu s čerstvým zeleninovým salátem nebo nakládanými okurkami. Tento pokrm je skvělý také jako příloha k masu.

Tipy a triky od našich babiček

  • Pokud chcete, aby byly brambory ještě krémovější, můžete do smetanové směsi přidat lžíci másla.
  • Pro výraznější chuť můžete přidat česnek nebo různé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn.
  • Brambory můžete připravit i ve vegetariánské verzi, stačí vynechat maso a přidat více zeleniny, například papriky nebo cukety.