Ostatní

Inovace ve světě příček a stěn: Co můžeme očekávat?

Inovace ve světě příček a stěn: Co můžeme očekávat?

Sklo je materiál, který zažívá obrovský nárůst popularity. Díky novým technologiím lze totiž ze skla konstruovat prvky, u kterých to bylo dříve nemyslitelné. Místo malých oken může být prosklená doslova celá stěna, ať už jde o fasádu domu, nebo o interiérovou příčku. Pouze velikostí to ale nekončí, do skla se v posledních letech integrují doslova dechberoucí technologie. Ty otevírají nové možnosti a přináší nové architektonické trendy. Kam jsme se aktuálně posunuli a co nás čeká v nejbližší době?

Skleněné příčky z inteligentního skla (smart glass)

Ve výčtech výhod a nevýhod, které přinášejí v interiéru skleněné příčky, často najdeme ztrátu soukromí. Zejména ve srovnání s klasickou zděnou příčkou zkrátka průhledné sklo může v někom vyvolávat pocit nedostatku komfortu.

Tento problém lze řešit instalací žaluzií nebo polepů, které průhlednost skla omezí. Jenže tato řešení jsou designovým kompromisem a mohou zásadně narušit minimalistický vzhled skleněných příček.

Řešení, na které všichni čekali, již existuje – smart glass. Chytré sklo totiž umí díky speciální integrované vrstvě uživatelsky měnit průhlednost. Dle toho, co je aktuálně potřeba, může být sklo zcela transparentní, nebo naopak dokonale matné, či dokonce ztmavené. Nikdo vám tak nemůže koukat přes rameno, nebudete-li si to přát. Současně máte možnost vše během vteřiny vrátit zpět do plně průhledného nastavení.

Moderní skla s dotykovým panelem

Vzhledem k tomu, že skleněné jsou dnes i displeje chytrých telefonů, tabletů, hodinek či počítačů, nikoho pravděpodobně nepřekvapí, že se pracuje na tom, aby i skleněné příčky měly integrovanou ovládací vrstvu.

Přes dotykový panel integrovaný do příčky tak bude možné kromě zmíněného zmatnění skla ovládat například osvětlení v místnosti, nastavit pokojovou teplotu nebo třeba odemknout dveře. Hlavní výhodou této integrace je především zachování naprosto nerušeného minimalistického designu interiéru.

Automatizace díky chytrým technologiím

Velkou budoucnost před sebou mají chytré technologie, které umožní dnes manuálně ovládané prvky interiéru plně automatizovat. Mluvíme například o osvětlení nebo vytápění. Skleněné příčky se ale například budou moci ve futuristické kanceláři automaticky uspořádat tak, aby byly připravené na pondělní týmovou poradu nebo na páteční firemní večírek. Systém bude reagovat například na události ve sdíleném firemním kalendáři. Posuvné dělicí stěny se tak stanou doplňkem, který nerušeně pomáhá využít prostor na maximum.

Ještě lepší vlastnosti skleněných příček

Ačkoli se na první pohled může zdát, že sklo je s námi už stovky let, ve skutečnosti probíhají neustálé inovace, které tento materiál posouvají neuvěřitelně kupředu. Firma VERTI, která se zabývá realizací skleněných příček, tyto inovace bedlivě sleduje a implementuje.

Jaká je současnost i budoucnost? Tvrzené sklo se například při rozbití neroztříští na ostré střepy, ale na zaoblené částečky, které nejsou pro okolí bezprostředně nebezpečné. Pracuje se i na dalších vylepšeních povrchových úprav pro omezení ulpívání nečistot, či dokonce samočištění nebo samozacelení drobných oděrek. Zlepšují se i izolační vlastnosti skleněných příček, ať už jde o zvukovou, či tepelnou izolaci.