Ostatní

Ekologická likvidace starých vozidel. Jak postupovat?

Ekologická likvidace starých vozidel. Jak postupovat?

Staré vozidlo mnohdy přináší více škody než užitku. Pokud nastal čas se ho zbavit, je třeba udělat to správně. Vhodné řešení představuje ekologická likvidace vozidel. Celý proces je přitom jednoduchý.

Výběr autovrakoviště

Prvním důležitým krokem je vybrat si autovrakoviště, na kterém se o vaše staré vozidlo postarají. Je důležité, aby provozovna měla všechna potřebná oprávnění. Díky tomu je zajištěno zpracování odpadu tak, aby nedocházelo ke znečišťování životního prostředí.

Zdroj foto: Nomad_Soul / Adobestock.com

Ministerstvo životního prostředí nabízí online seznam autorizovaných autovrakovišť, můžete tak snadno najít to nejbližší. Pokud je pro vás prioritou rychlé a bezstarostné vyřízení, je pro vás ideální likvidacevojkov.cz. V autocentru mohou všechno vyřešit za vás.

Odtah vozidla

Jakmile se domluvíte na ekologické likvidaci, na řadu přichází odtah vozidla, případně ho můžete přivézt. Pokud je auto stále pojízdné či v dobrém stavu, můžete ho prodat na náhradní díly. Postup je v podstatě stejný. Potřebovat budete občanský průkaz (případně plnou moc) a technický průkaz.

Po kontrole dokladů přichází na řadu samotná likvidace auta. Vy poté obdržíte potvrzení o ekologické likvidaci vozidla. Jde o důležitý dokument, který budete později ještě potřebovat.

Vyřazení z registru vozidel

Dalším krokem je odhlášení auta z registru. K tomu budete potřebovat právě zmíněné potvrzení a také občanský průkaz (nebo plnou moc), technický průkaz, SPZ vozidla a příslušný formulář pro úřad. O zánik vozidla je nutné požádat do deseti dnů od likvidace. Nejde o nic složitého, ale celý proces může zabrat dost času. Naštěstí v dnešní době může být likvidace autovraku bez starostí, jelikož odhlášení za vás mohou vyřídit profíci z vrakoviště, stačí jen poskytnout plnou moc.

Nezapomeňte na pojišťovnu

Posledním krokem je pak ještě ukončení povinného ručení. Ani to byste neměli odkládat či na to zapomenout. Pokud totiž pojištění stále trvá, po zániku vozidla vám pojišťovna vrátí odpovídající částku za nespotřebované pojistné.Podmínky zrušení se různí podle toho, jakou máte pojišťovnu. Výhodou je, že žádost o zrušení můžete podat i online, prostřednictvím datové schránky. Nebo ji můžete zaslat poštou či doručit osobně.

Ekologická likvidace vozidla je poměrně rychlý proces, ale souvisí s ním neodkladná návštěva úřadu. Ale ani tato nepříjemnost vás nemusí trápit – odborníci z autovrakoviště to totiž mohou vyřešit za vás.