Finance a peníze

Přepočet důchodu: jak funguje a jak zažádat v roce 2024?

Přepočet důchodu: jak funguje a jak zažádat v roce 2024?

Práce v důchodu není neobvyklá. Mnoho seniorů si přivydělává, ať už kvůli finančním důvodům nebo aby zůstali aktivní. Díky tomu mají možnost zvýšit si svůj důchod. V následujícím článku si rozebereme, jak funguje přepočet důchodu a nabídneme vám všechny důležité informace.

Co je přepočet důchodu?

Přepočet důchodu umožňuje seniorům, kteří nadále pracují nebo podnikají, požádat o zvýšení starobního důchodu. Tento proces je založen na odvedeném sociálním pojištění z výdělečné činnosti během doby, kdy již pobírají důchod.

Podmínky pro přepočet

Senior může požádat o přepočet důchodu po odpracování určitého počtu dní. Obvykle se jedná o období jednoho roku výdělečné činnosti, tedy 360 dní. Každých 360 dní práce s odváděním sociálního pojištění vede ke zvýšení důchodu o stanovené procento výpočtového základu.

Kdy a kde žádat

Žádost o přepočet důchodu se podává na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). K podání žádosti je třeba občanský průkaz a dokumentace potvrzující odpracované dny. Zaměstnavatelé by měli odesílat evidenční list důchodového pojištění za období, za které se žádá o zvýšení.

Mohlo by vás také zajímat: MHD Brno jízdné pro důchodce nad 65 let: jaké je?

Co se započítává

Do odpracovaných dnů se započítává práce na pracovní smlouvu, podnikání a v některých případech dohody o pracovní činnosti, pokud je z nich odváděno sociální pojištění. Naopak se nezapočítává neplacené volno, pracovní neschopnost nebo péče o dítě.

Výhody přepočtu

Přepočet důchodu nabízí seniorům možnost finančně si přilepšit za jejich práci. Zvýšení důchodu může být významným přínosem k měsíčním příjmům a pomoci udržet životní standard.