Jídlo a pití

Low carb potraviny: tabulka těch nejlepších 2024

Low carb potraviny: tabulka těch nejlepších 2024

Low-carb stravování je oblíbeným přístupem k redukci tělesné hmotnosti a zlepšení celkového zdravotního stavu. Jak název napovídá, zaměřuje se na minimalizaci příjmu sacharidů. Pro správné fungování je samozřejmě nutné vytvořit si přehled o tom, které potraviny jsou do podobné diety vhodné díky nízkému obsahu sacharidů a cukrů. V následujícím článku vám přinášíme tabulku low carb potravin, kterými můžete obohatit svůj jídelníček.

Mohlo by vás také zajímat: Při čem se nejvíce spalují kalorie

Tabulka low-carb potravin

V tabulce níže naleznete přehled potravin vhodných pro low-carb stravování, včetně jejich obsahu sacharidů. Tato informace vám umožní lepší orientaci při výběru jídel a ingrediencí do vašeho stravovacího režimu.

PotravinaObsah sacharidů na 100g
Zelenina
Brokolice7 g
Květák5 g
Špenát3,6 g
Salát (listový)2,9 g
Maso
Hovězí maso0 g
Ryby (losos)0 g
Vejce1,1 g
Tuky a oleje
Olivový olej0 g
Kokosový olej0 g
Máslo0,1 g
Ořechy a semena
Mandle22 g (z toho vláknina 12 g)
Chia semena42 g (z toho vláknina 34 g)
Sýry
Čedar1,3 g
Mozzarella1 g
Ovoce
Avokádo9 g
Jahody8 g

Další doporučení

Při sestavování vašeho jídelníčku je důležité mít na paměti, že i potraviny s nízkým obsahem sacharidů by měly být konzumovány s mírou, zvláště pokud obsahují vyšší množství tuků a kalorií. Vždy se snažte o vyvážený příjem z různých zdrojů, aby váš jídelníček zůstal nutričně bohatý a vyvážený. V ideálním případě také podobné stravovací způsoby raději konzultujte s odborníkem na výživu.

Zdroj: Healthline.com