Bydlení a zahrada

Jak funguje backup u fotovoltaiky

Jak funguje backup u fotovoltaiky

Backup systém u fotovoltaických instalací hraje klíčovou roli v zajištění nepřetržitého zásobování energií, zejména v případě výpadku elektrické sítě. Tento článek se zaměřuje na to, jak funguje backup o fotovoltaiky a nabízí všechny důležité informace.

Základní principy backupu u fotovoltaiky

Backup u fotovoltaických systémů zajišťuje, že v případě výpadku elektrické sítě zůstane dodávka elektrické energie nepřerušena. Tato část se věnuje základním principům, na kterých je systém postaven.

Skladování energie

Klíčovým prvkem jakéhokoli backup systému je schopnost skladování energie. To se nejčastěji realizuje pomocí akumulátorů (baterií), které ukládají přebytečnou energii vyrobenou fotovoltaickými panely během dne. Tato energie je poté dostupná pro použití v době, kdy je produkce fotovoltaických panelů nižší než spotřeba, nebo při výpadku sítě.

Mohlo by vás také zajímat: Jak nabít chytré hodinky bez nabíječky

Systém řízení

Srdcem každého backup systému je inteligentní řídící jednotka, která monitoruje a řídí tok energie mezi fotovoltaickými panely, bateriemi a domácí sítí. Tato jednotka zajišťuje optimalizaci využití ukládané energie a automaticky přepíná na backup zdroj v případě potřeby.

Typy backup systémů

Existují různé typy backup systémů, které se liší svou kapacitou, složitostí a cenou. Zde jsou popsány nejčastější typy.

Offline backup systémy

Tento typ systému se aktivuje pouze v případě výpadku elektrické sítě. Do té doby je energie z fotovoltaických panelů využívána přímo nebo je odevzdávána do sítě.

Online backup systémy

Online systémy jsou neustále aktivní a energii z fotovoltaických panelů ukládají do baterií. Domácnost je primárně napájena z baterií, a pokud jsou plně nabitý, může být přebytečná energie odevzdána do sítě. Tento typ systému poskytuje vyšší úroveň nezávislosti na elektrické síti.

Instalace a údržba

Instalace backup systému vyžaduje odborné znalosti a zkušenosti. Po instalaci je důležité systém pravidelně kontrolovat a udržovat, aby byl zajištěn jeho dlouhodobý a spolehlivý provoz.

Zdroj: Fronius.com