Bydlení a zahrada

Jak odstranit močový kámen z WC

Jak odstranit močový kámen z WC

Odstranění močového kamene z WC může být náročný úkol, ale pokud zvolíte správné nástroje a postupy, neměl by nastat větší problém. Tento článek vám poskytne osvědčené metody a kroky, jak odstranit močový kámen z WC a vrátit vaší toaletě její původní čistotu a lesk.

Příprava

Než začnete s čištěním, je důležité se řádně připravit. Oblečte si ochranné rukavice, aby vaše ruce zůstaly chráněny před nečistotami a čisticími prostředky. Mějte po ruce všechny potřebné materiály a čistící prostředky, abyste měli vše při ruce a mohli efektivně pracovat.

Domácí prostředky

Kyselina citronová

Kyselina citronová je vynikajícím a bezpečným prostředkem pro odstranění močového kamene. Rozpustěte několik lžíc kyseliny citronové ve vodě a roztok nalijte přímo do WC mísy. Nechte působit přes noc a ráno důkladně vyčistěte štětkou. Tato metoda může vyžadovat několik opakování pro nejlepší výsledky.

Ocet a jedlá soda

Smíchání octa a jedlé sody vytvoří reakci, která může pomoci rozpustit močový kámen. Nalijte jednu šálku octa do WC mísy a nechte působit několik minut. Poté přidejte jednu šálku jedlé sody a znovu nechte působit. Po dalších několika minutách vyčistěte místo štětkou a spláchněte.

Chemické prostředky

Pokud domácí prostředky nejsou dostatečně účinné, můžete sáhnout po speciálních chemických přípravcích určených pro odstranění vodního a močového kamene. Při použití těchto prostředků dbejte na dodržení bezpečnostních pokynů výrobce, nosit ochranné rukavice a zajistit dobré větrání v prostoru.

Mohlo by vás také zajímat: Jak vyřešit WC na zahradě

Mechanické metody

Pískový papír

Pro pevnější usazeniny můžete použít jemný pískový papír. Jemně s ním přejíždějte po povrchu kamene, abyste jej odstranili. Buďte opatrní, abyste nepoškodili keramiku WC mísy.

WC škrabka

Speciální WC škrabky jsou navrženy tak, aby bezpečně odstraňovaly močový kámen bez poškození mísy. Použijte škrabku opatrně a vždy ve směru, který není proti směru keramiky, aby se zabránilo škrábancům.

Udržování čistoty

Prevence je klíčová pro zamezení tvorby močového kamene. Pravidelné čištění WC mísy pomůže zabránit jeho akumulaci. Používejte mírné čistící prostředky a vyhněte se použití tvrdých chemikálií, které mohou poškodit povrch mísy nebo ovlivnit septik.

Zdroj: Villeroy-boch.co.uk