Zdraví a krása

Jak dlouho se léčí salmonela

Jak dlouho se léčí salmonela

Salmonelóza je infekční onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella. Toto onemocnění se může projevit řadou nepříjemných symptómů, včetně průjmu, horečky a bolestí břicha. Jak dlouho se léčí salmonela závisí na několika faktorech, včetně zdravotního stavu pacienta a rychlosti zahájení léčby.

Konzultace s lékařem

V první řadě je potřeba zmínit, že salmonela je poměrně vážný zdravotní stav, který byste rozhodně měli konzultovat s ošetřujícím lékařem. Délka léčby i její průběh by měl být konzultován s odborníkem a neměli byste se spoléhat na internetové doporučení či články.

Mohlo by vás také zajímat: Nafouklé břicho a bolest zad

Příznaky a diagnostika

Salmonelóza se obvykle projevuje do 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny nebo vody. Symptomy zahrnují průjem, horečku, bolesti břicha, zvracení a někdy i bolesti hlavy a svalů. Diagnóza se stanovuje na základě klinického obrazu a potvrzuje se laboratorními testy stolice, krevních vzorků, nebo vzorků potravin.

Doba léčby

Délka léčby salmonelózy se liší podle závažnosti infekce a celkového zdravotního stavu pacienta. V mírných případech, kdy se onemocnění omezuje na gastrointestinální symptomy, může být pacient zotaven bez léčby antibiotiky během 4 až 7 dnů. V těchto situacích je důraz kladen na udržení hydratace a odpočinku.

Léčba antibiotiky

V závažnějších případech, zejména u pacientů s oslabenou imunitou, malých dětech, starších osobách, nebo pokud dojde k šíření infekce mimo střeva, může být nutná léčba antibiotiky. Antibiotická terapie obvykle trvá od 5 do 14 dnů, v závislosti na specifickém případu a na reakci pacienta na léčbu. Je důležité, aby pacienti dokončili celý předepsaný kurz antibiotik, i když se příznaky zlepší, aby se zabránilo rezistenci na antibiotika a recidivě infekce.

Celkově je nemoc pro tělo poměrně velkým zápřahem a kompletní zotavení do původního stavu může trvat v nejvážnějších případech i několik týdnu.

Podpůrná léčba

Nezbytnou součástí léčby salmonelózy je podpůrná péče, která zahrnuje dostatečný příjem tekutin pro prevenci dehydratace a, v případě potřeby, léky proti bolesti nebo antipyretika k tlumení horečky a bolesti. U pacientů s těžkou dehydratací může být nutná hospitalizace pro intravenózní podání tekutin a elektrolytů.

Dlouhodobé následky

Většina lidí se z salmonelózy plně zotaví, avšak u některých může dojít k dlouhodobým následkům, jako je syndrom dráždivého střeva, reaktivní artritida, pokud se infekce rozšíří do krevního oběhu. Proto je důležité zahájit léčbu co nejdříve a dodržovat doporučení lékaře.

Zdroj: Cdc.gov