Rodina a děti

Jak poznat podchlazené miminko

Jak poznat podchlazené miminko

Podchlazení u miminek může být vážným zdravotním stavem, který vyžaduje okamžitou pozornost. Vzhledem k tomu, že novorozenci a malé děti mají menší schopnost regulovat tělesnou teplotu ve srovnání s dospělými, jsou zvláště náchylní k podchlazení při vystavení chladu. V tomto článku se dozvíte, jak poznat podchlazené miminko a jaký postup zvolit v případě na jeho podezření.

Vyhledejte odborníka

Pokud máte jakékoli podezření, že vaše miminko je podchlazené, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Nespoléhejte se na internetové články a nestanovujte podle nich svépomocí diagnózu.

Jak poznat podchlazené miminko

Podchlazení miminka lze nejčastěji identifikovat podle následujících znaků:

Studená kůže na dotek

Prvním a nejzřetelnějším znakem podchlazení je studená kůže. Projevuje se zejména na končetinách (ruce a nohy) a v oblasti bříška. Kůže může být také bledá s modravým nádechem.

Nízká tělesná teplota

Tělesná teplota nižší než je obvyklé (pod 36,5°C měřená rektálně) je jasným ukazatelem podchlazení. Tělesná teplota by měla být měřena teploměrem určeným pro novorozence a malé děti.

Letargie nebo slabost

Miminko trpící podchlazením může být neobvykle letargické nebo slabé. Může se zdát, že má menší zájem o kojení nebo déle spí.

Mohlo by vás také zajímat: Jak oblékat miminko podle stupňů

Slabý pláč nebo podrážděnost

Podchlazené děti mohou být více podrážděné nebo naopak méně reaktivní. Pláč může být slabší než obvykle nebo může miminko reagovat netypicky na pokusy o utišení.

Dýchací potíže

Miminko může mít také potíže s dýcháním. V některých případech může dýchání být slabé nebo nepravidelné.

Změny ve stravovacím chování

Problémy s kojením nebo krmením mohou být také známkou podchlazení, protože miminko nemá dostatek energie nebo se cítí příliš slabé na to, aby jedlo normálně.

Zdroj: Healthline.com