Zdraví a krása

Laserová operace očí – co dělat a čemu se naopak vyhnout po zákroku?

Laserová operace očí – co dělat a čemu se naopak vyhnout po zákroku?

Po laserové operaci je důležité poskytnout očím adekvátní péči. Tak zajistíte optimální hojení po zákroku a skvělé výsledky. Jak by měla vypadat pooperační péče?

Zvlhčující oční kapky

Po laserové operace očí může být dočasně snížena produkce slz, jež vytvářejí na povrchu oka  film, který ho chrání před vysycháním. Proto je důležité pravidelně používat zvlhčující oční kapky podle doporučení lékaře. Tímto krokem udržíte oči hydratované a minimalizujete nepříjemné pocity suchého oka.

Omezení fyzické námahy

Během prvních pár dní po operaci byste se měli vyhýbat nadměrné fyzické námaze a aktivitám, které by mohly zvýšit tlak v očích. Omezit byste tedy měli zejména sportovní aktivity a zvedání těžkých předmětů. Zhruba po týdnu můžete začít s lehčí fyzickou aktivitou, ale vždy je dobré to konzultovat s vaším lékařem. Pokud máte rádi plavání, měli byste se mu vyhnout alespoň na čtyři týdny. To platí i pro potápění. Předejdete tak nežádoucímu podráždění oka.

Krátkodobý zákaz řízení

Po operaci očí byste neměli alespoň 24 hodin řídit. Vidění může být rozmazané a nestálé. Obecně lze říci, že komfortní návrat za volant je rozumný zhruba až od třetího dne po operaci. Někdy to však může trvat i déle. Pokud se tedy necítíte dobře, je vhodné řízení vynechat více dní.

Používání slunečních brýlí

Během pooperačního období jsou oči velmi citlivé na světlo. Proto byste měli nosit kvalitní sluneční brýle s dostatečnou ochranou proti UV záření. Tímto opatřením budete oči chránit před nadměrným oslněním a podpoříte bezproblémové uzdravení.

Omezení líčení a péče o vlasy

Během prvních dvou týdnů po operaci byste se měli vyhnout používání kosmetiky v okolí očí, a to včetně líčidel, jako je řasenka či oční linky a podobně. Pozor byste měli dávat také při umývání vlasů. Do očí totiž nesmí přijít žádná tekutina, která by je mohla podráždit. Alespoň dva týdny je proto dobré používat jemný šampon, který oči nedráždí.

Dlouhodobá korekce zraku

Laserová operace očí je často využívána lidmi, které trápí krátkozrakost. Nicméně, postupem času se mnohdy objevují také problémy s dalekozrakostí. S věkem totiž čočka v očích ztrácí elasticitu, čímž se snižuje schopnost zaostřit na blízké objekty. Tento proces začíná již kolem 40. roku života.

Správná pooperační péče je klíčová pro úspěšný výsledek. Vždy dodržujte doporučení odborníků a věnujte pozornost základním tipům. Ty vám pomohou co nejrychleji dosáhnout optimálního vidění a zvýšit kvalitu života po zákroku.