Pečení jelit není nijak extra náročné a složité. Pokud však nemáte dostatek zkušeností, může se vám snadno stát, že během pečení prasknou. Abyste tomu zabránili, je důležité dodržet tyto 4 zásady:
- propíchnutí jelit
- správná doba pečení
- správná teplota pečení
Propíchnutí jelit
Aby jelita při pečení nepraskla, je důležité ještě před jejich vložením do trouby udělat po obvodu několik malých dírek a propíchnout je tím. Během pečení se totiž z jelit odpařuje voda a pokud nemá volný průchod, může způsobit jejich prasknutí. Jelita poté vytečou po celém plechu a pokrm je naprosto znehodnocený.
Mohlo by vás také zajímat: Chyby při uzení klobás
Správná teplota pečení
Stěžejní je také správná teplota nastavená v troubě. Pečení jelit je možné rozdělit do dvou etap. V první je pečeme pod pokličkou v teplotě zhruba 150-160 stupňů. Ve druhé fázi se pak poklička odebere a teplota se nastaví na teplotu kolem 200 stupňů.
Správná doba pečení
Aby vám jelita nepraskla, ale také proto, abyste zajistili co možná nejlepší chuť a konzistenci, je samozřejmě nutné zvolit také správnou dobu pečení. V první fázi by se jelita měla péct na zmíněnou nižší teplotu zhruba půl hodiny. V druhé fázi s vyšší teplotou je pak potřeba pečlivě sledovat jejich stav a v momentě, kdy mají viditelně křupavý povrch je z trouby ihned vyndat.
Malý tip nakonec
A nakonec ještě jedno malé doporučení. Předtím, než začnete jelita péct, nechte je chvíli v pokojové teplotě a nevkládejte je přímo do rozehřáté trouby ať zabráníte prasknutí teplotním šokem.
Zdroj: Donaldrussell.com