Jídlo a pití

Jak upéct jelita, aby nepraskla: 3 tipy pro bezproblémovou přípravu

Jak upéct jelita, aby nepraskla: 3 tipy pro bezproblémovou přípravu

Pečení jelit není nijak extra náročné a složité. Pokud však nemáte dostatek zkušeností, může se vám snadno stát, že během pečení prasknou. Abyste tomu zabránili, je důležité dodržet tyto 4 zásady:

  • propíchnutí jelit
  • správná doba pečení
  • správná teplota pečení

Propíchnutí jelit

Aby jelita při pečení nepraskla, je důležité ještě před jejich vložením do trouby udělat po obvodu několik malých dírek a propíchnout je tím. Během pečení se totiž z jelit odpařuje voda a pokud nemá volný průchod, může způsobit jejich prasknutí. Jelita poté vytečou po celém plechu a pokrm je naprosto znehodnocený.

Mohlo by vás také zajímat: Chyby při uzení klobás

Správná teplota pečení

Stěžejní je také správná teplota nastavená v troubě. Pečení jelit je možné rozdělit do dvou etap. V první je pečeme pod pokličkou v teplotě zhruba 150-160 stupňů. Ve druhé fázi se pak poklička odebere a teplota se nastaví na teplotu kolem 200 stupňů.

Správná doba pečení

Aby vám jelita nepraskla, ale také proto, abyste zajistili co možná nejlepší chuť a konzistenci, je samozřejmě nutné zvolit také správnou dobu pečení. V první fázi by se jelita měla péct na zmíněnou nižší teplotu zhruba půl hodiny. V druhé fázi s vyšší teplotou je pak potřeba pečlivě sledovat jejich stav a v momentě, kdy mají viditelně křupavý povrch je z trouby ihned vyndat.

Malý tip nakonec

A nakonec ještě jedno malé doporučení. Předtím, než začnete jelita péct, nechte je chvíli v pokojové teplotě a nevkládejte je přímo do rozehřáté trouby ať zabráníte prasknutí teplotním šokem.

Zdroj: Donaldrussell.com