Bydlení a zahrada

Jak často spíná kompresor u lednice: 4 ovlivňující faktory

Jak často spíná kompresor u lednice: 4 ovlivňující faktory

Jak často spíná kompresor u lednice? Obecně platí, že může v určitých případech pracovat až 75 % provozního času. Jeho úkolem je udržovat v lednici nastavenou teplotu a tak intenzita jeho výkonu logicky závisí na celé řadě externích faktorů. Patří mezi ně například:

  • zvolený stupeň chlazení a okolní teplota
  • obsah lednice
  • četnost a délka otevírání dveří lednice
  • kvalita izolace lednice

Zvolený stupeň chlazení a okolní teplota

Jak bylo řečeno v samotném úvodu článku, kompresor má za úkol udržovat v lednici nastavenou teplotu. Pokud tedy nastavíte intenzitu chlazení na nejvyšší bude logicky jeho provoz náročnější a bude se muset pro udržení stanovené hodnoty spínat intenzivněji.

Zároveň má na jeho výkon přímý vliv i okolní teplota, která ovlivňuje teplotu uvnitř chladničky. V teplých letních dnech nebo v momentě, kdy se v blízkosti ledničky budou nacházet teplé spotřebiče, bude intenzita práce kompresoru také větší.

Mohlo by vás také zajímat: Jak uspořádat lednici? Řád a pořádek jsou zcela nezbytné

Obsah lednice

Velkou roli v ovlivnění četnosti spínání kompresoru má také naplnění lednice potravinami a nápoji. Čím více věcí se v lednici nachází, tím více tepelné hmoty je logicky potřeba ochladit. Abyste minimalizovali zbytečně intenzivní práci kompresoru, snažte se nemít lednici přeplněnou.

Četnost a délka otevírání dveří

S každým otevřením lednice se zvyšuje teplota uvnitř. Kompresor pak musí intenzivněji pracovat, aby opět snížil teplotu na požadovanou úroveň. Zároveň samozřejmě dochází k většímu oteplení v případě, že je lednice otevřená delší dobu. Snažte se proto minimalizovat četnost a dobu otevírání dveří a raději si předem rozmyslete, pro co do lednice jdete.

Kvalita izolace

Pokud se vám zdá, že kompresor lednice spíná častěji než by měl, zkontrolujte, zda není poškozená izolace po obvodu dvířek. Podobný problém je totiž často důvodem k úniku tepla, které opět zaměstnává kompresor více, než je potřeba v případě dobrých izolačních vlastností.

Zdroj: Pixelfridge.com