Jídlo a pití

Jak uspořádat lednici? Řád a pořádek jsou zcela nezbytné

Jak uspořádat lednici? Řád a pořádek jsou zcela nezbytné

Vkládáte potraviny do lednice tak, jak vám přijdou pod ruku nebo se nad tím, kam je uložíte, zamýšlíte a máte vlastní systém? Uspořádané a přehledně srovnané položky jsou nejen na oko hezké, ale také praktické. Jak si uspořádat lednici tak, abyste se v ní vyznali a potraviny vám co nejdéle vydržely čerstvé? Řiďte se následujícím návodem.

Dávejte do lednice jen potraviny, které tam skutečně patří

Brambory, česnek, banány, pomeranče, limetky a citrony rozhodně nepatří do lednice. Brambory a česnek se lépe hodí do sklepa, zatímco tropické plody skladujte na lince. Lednice je pro jejich úschovu nevhodná kvůli tomu, že exotické plody rychleji ztrácejí svou chuť. Dávejte si proto dobrý pozor, které potraviny v lednici uchováváte.

Šuplíky používejte na ovoce a zeleninu

Spodní šuplík v lednici je jednoznačně určen k uchovávání ovoce a zeleniny. Aby bylo jejich skladování přehledné, můžete si pomocí praktickými dózami a krabičkami. Stejně jako šuplíkový mrazák, i vaše lednice musí mít řád, aby se do ní vešlo co nejvíce surovin a vy jste měli přehled o tom, kde co je.

Spodní polička patří masu a rybám

Hned nad šuplík s ovocem a zeleninou patří maso a ryby. Aby maso nepřišlo do kontaktu s ostatními potravinami, věnujte mu celou spodní poličku a na nic dalšího ji nepoužívejte.

Prostřední poličky patří masným a mléčným výrobkům

Do prostřední části ledničky patří mléčné a masné výrobky, které by se ovšem neměly dotýkat. Pokud máte velkou lednici, ve které se nacházejí čtyři poličky, můžete prostřední dvě využít zvlášť na masné výrobky a zvlášť na ty mléčné.

Horní polička je určena k rychlé spotřebě

Do horní poličky patří věci, které je nutné co nejrychleji spotřebovat. Může se jednat o zbytky polévky či hlavního jídla, ale také o zákusky, chlebíčky a další pokrmy určené k rychlé spotřebě.

Pozor na dveře od lednice

Věděli jste o tom, že nejteplejším místem v lednici jsou dveře? Buďte tedy obezřetní, co do nich ukládáte. Do nižších poliček ve dvířkách je nejlepší ukládat nápoje, ale také dochucovadla. Do horních poliček uložte máslo a vejce.

Nastolte ve své lednici jasně daný systém a naučte se jej dodržovat. Uvidíte, že se v lednici lépe zorientujete, nebudete vyhazovat prošlé potraviny a budete mít dokonalý přehled o tom, co je potřeba dokoupit. Abyste měli přehled o tom, které potraviny je nutné spotřebovat, ty s blížícím se datem spotřeby pokládejte dopředu. Organizaci a úklid lednice spojte také s úklidem mrazáku. Vše, co do mrazáku uložíte, opatřete štítkem s datem a názvem pokrmu.