Zdraví a krása

Bolest jazyka vzadu

Bolest jazyka vzadu

Stalo se vám, že jste kvůli bolesti jazyka vzadu nemohli pomalu ani polknout jídlo či nápoj? Tento druh bolesti nám může značně znepříjemnit život a může pocházet z různých příčin, jako jsou:

  • Infekce a afty
  • poranění
  • stomatitida a glossitida
  • nádory

Infekce a afty

Infekce jsou jedna z nejčastějších příčin bolesti jazyka vzadu. Může jít o ústní kandidózu, což je hluboká infekce nebo ústní herpes (opar), který je virového původu. Dalším původcem mohou být afty, což jsou bolavé vředy, které se mohou objevit kdekoliv v ústech včetně zadní části jazyka a mohou způsobovat řezavou bolest a štípání.

Poranění

Bolesti jazyka mohou způsobit i různá poranění fyzického rázu, jako třeba rány do obličeje způsobené pádem. Poranění může vzniknou ti pitím horkých nápojů, či jídlem velmi ostrého jídla.

Mohlo by vás také zajímat: Bolest za uchem

Stomatitida a Glossitida

Stomatitida je stav, který značí zánět sliznice úst a může zahrnovat i zadní části jazyka. Mohou být způsobeny viry, bakteriemi, léky nebo chemickými látkami. Glossitidu naopak mohou způsobovat infekce, alergie nebo různá podráždění, která způsobují řezavou bolest v zadní části jazyka.

Nádory

Nádory jsou méně častým důvodem těchto bolestí, avšak i tato varianta připadá v úvahu. Může jít o nádory zhoubné i nezhoubné. Bolest může být způsobena především tlakem a velikostí nádorů.

Konzultujte bolest s lékařem a rozhodně ji nepodceňujte!

Bolest v  zadní části může být způsobena i jinými příčinami jako jsou syndrom hořících úst, reflux jícnu nebo silné migrény. V případě, že si nejste jisti příčinou, navštivte svého obvodního lékaře a konzultujte s ním tento stav. Lékař vás vyšetří a pošle k odborníkovi, případně předepíše potřebné léky. Je důležité mít na paměti, že jazyk je zrcadlem celkového zdraví člověka a člověk by měl jeho stavu věnovat náležitou pozornost.

Zdroj: My.clevelandclinic.org