Udělali jste na nedělní oběd výbornou omáčku, které bylo však hodně a nesnědla se? Není nic jednoduššího než ji uskladnit do lednice a až budete ve spěchu, přijde vám vhod. Zde však přichází otázka, jak dlouho vydrží omáčka v lednici. Odpověď není zcela jednoznačná, neboť každá omáčka je z jiných surovin, které mají jinou dobu trvanlivosti. Obecně však lze říci, že většina omáček si udrží svou chuť a čerstvost v lednici 3-4 dny. Kupované omáčky, uzavřené v těsnících sklenicích vydrží v lednici i 2 týdny. Trvanlivost domácích omáček v lednici však záleží na těchto faktorech:
- druh omáčky
- teplota v lednici
- uzavření nádoby
- hygiena
Druh omáčky
Doba trvanlivosti a čerstvosti omáčky závisí na tom, z čeho jsme ji uvařili. Omáčky s vysokým obsahem kyseliny mají lepší trvanlivost, naopak omáčky ze smetany, kde je málo konzervačních látek se kazí rychle. Obzvlášť rychle kazící jsou omáčky, které obsahují maso, které je velmi náchylné k růstu bakterií.
- Rajčatová omáčka vydrží v lednici 5-7 dní.
- Omáčka se smetanovým základem 2-3 dny.
- Omáčka se máslovým základem 1-2 dny.
- Omáčka z vývaru 3-4 dny.
Teplota v lednici
Ideální teplota pro skladování omáček v lednici je 4 stupně Celsia nebo nižší. Vyšší teploty mohou způsobit, že se omáčky rychleji kazí.
Mohlo by vás také zajímat: Jak dlouho vydrží houby v mrazáku
Uzavření nádoby
Omáčky by měly být skladovány v hermeticky uzavíratelných nádobách. Tedy nádobách, které mají víko s těsnění, díky němuž neproniká do nádoby vzduch. Ještě lepším způsobem jsou vakuové dózy, ze kterých se dá odsát vzduch a díky tomu prodloužit trvanlivost a čerstvost vaší milované omáčky.
Hygiena
Aby jsem dosáhli co nejdelší trvanlivosti je důležité používat čisté nádobí a nástroje při manipulaci s omáčkou. To pomáhá zabránit kontaminaci bakterií, které mohou způsobit rychlé zkazení omáčky.
Zdroj: Marthastewart.com