Jídlo a pití

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku

Houbařská sezóna je v plném proudu a pro mnohé z nás to představuje nejen čas sběru, ale také zpracování a konzervace těchto přírodních pokladů, které nám les nabízí. Možností zpracování je několik, houby můžeme hned orestovat na pánvi a vytvořit nějaký skvělý pokrm, nebo je usušit či uložit do mrazáku na potom. Zde však vzniká otázka, jak dlouho vydrží houby v mrazáku. Většina hub vydrží v mrazáku bez ztráty chuti a kvality přibližně 6 až 9 měsíců. Některé houby jako je třeba hřib pravý lze zamrazit i na dobu jednoho roku!

Lesní houby

Pokud při procházce lesem nasbíráte koš plný lišek, hřibů či bedel, můžete je bez problémů zamrazit a kdykoliv později použít. Nejdříve je však potřeba houby správně upravit. Houby vcelku lehce povařte, tím zlikvidujete veškeré bakterie a parazity. Po vychladnutí je vysušte a nakrájejte na menší kousky. Ty pak vložte do vzduchotěsného sáčku a dejte do mrazáku. Správně uložené lesní houby vydrží v mrazáku 6-12 měsíců.

Mohlo by vás také zajímat: Co se hodí k bramborové kaši

Žampióny

Ani s přebytkem žampiónů si nemusíte dělat těžkou hlavu.  Žampióny omyjte vlažnou vodou a nakrájejte na plátky. Ty pak orestujte na sucho na pánvi bez oleje, tím z hub odstraníte přebytečnou vlhkost. Houby nechte vychladnout a naplňte jimi sáčky či plastové nádoby. Takto uložené žampióny vydrží v mrazáku 10-12 měsíců.

Tipy pro lepší zamrazení

  • Pokud houby pouze nakrájíte a zamrazíte, po rozmrazení ztratí svou strukturu. Aby si houby zachovaly svůj tvar a získaly i výraznější chuť, je dobrým tipem houby před zmrazením blanšírovat na pánvi nebo podusit v páře.
  • Po vychladnutí houby rozložte na plech, který vyložte pečícím papírem a takto dejte houby do mrazáku. Zmrzlé houby přesypte a uchovávejte ve vzduchotěsném sáčku.
  • Klíčem k tomu, aby si zmražené houby uchovaly svou chuť a kvalitu je nízká teplota ideálně okolo -18 stupňů Celsia.

Zdroj: Stopfoodwaste.org