Ostatní

Za jak dlouho se ozve notář po úmrtí

Za jak dlouho se ozve notář po úmrtí

Úmrtí blízkého je vždy těžkým obdobím, které přináší mnoho emočního zatížení. K tomu se často přidávají praktické záležitosti, jako je vyřizování majetkových a právních záležitostí, které nebývají vždy příjemným tématem. V této situaci se často lidé ptají, za jak dlouho se ozve notář po úmrtí? Většinou se notář ozve po uplynutí 1 až maximálně 2 měsíců od úmrtí osoby.

Časový postup dědického řízení

  • Předběžné šetření – 1 až 2 měsíce od úmrtí, trvá cca 1 měsíc, pokud nedochází ke sporům
  • Oceňování majetku a zjišťování okruhu dědiců – přibližně 1 měsíc , na základě toho, jak rychle se ozvou všechny zúčastněné strany – rodina, banky apod.
  • Konečné jednání – 1 měsíc, pokud je vše přijato a nejsou podána odvolání.

Předběžné šetření

Notář by se měl vždy ozvat sám, není totiž nutné, abyste jej sami kontaktovali. Výjimkou mohou být případy, kdy se člověk obává toho, že se jej snaží ostatní dědici z dědictví vyloučit nebo by se na něj mohlo zapomenout. V takovém případě je možné sami z vlastní iniciativy notáře kontaktovat a situaci s ním probrat. Zjistit kontakt na notáře, kterého vám soud přidělil lze na stránkách Notářské komory v rozvrhu řízení o pozůstalosti. Ve chvíli, kdy notář obdrží váš spis, zhruba 1 až 2 měsíce po posledním rozloučení, předvolá osobu, která vypravovala pohřeb nebo má nejvíce informací o majetkových poměrech zesnulého.

Mohlo by vás také zajímat: Jak se chovat u notáře

Oceňování majetku a zjišťování okruhu dědiců

Na základě závěti či na základě zákona je stanoven okruh dědiců. Kdo může dědit, kdo je neopomenutelným dědicem a kdo je z dědictví vyloučen. Je zjišťováno, jaký majetek a jaké dluhy po sobě zesnulý zanechal. Majetek si může ocenit rodina, v případě sporů či pochybností je v tomto ohledu dobré obrátit se na odborníka, kterého vybere notář, který je k danému dědickému řízení soudem přidělen.

Konečné jednání 

Po shromáždění veškerých informací probíhá konečné jednání, kde notář seznámí všechny se stavem dědictví a případně se závětí. Zúčastněné strany se mohou k věci vyjádřit a dědictví buď přijmout, odmítnout nebo se jej vzdát ve prospěch jiné zúčastněné osoby.

Zdroj: Co-oplegalservices.co.uk