Jídlo a pití

Nejsmradlavější ryby

Nejsmradlavější ryby

Celá řada ryb a mořských plodů je typická pro svůj výrazný zápach, ale i přesto má pevné místo v jídelníčcích po celém světě. Zajímá vás, které jsou ty nejsmradlavější ryby na světě, se kterými se můžete setkat? Podle různých žebříčků se jedná o následující:

  • Surströmming
  • Narezushi
  • Hongeo-hoe

Surströmming

Pravděpodobně nejznámější z ryb, které jsou považovány za nejsmradlavější je Surströmming původem ze Švédska. Silný zápach pokrmu je způsoben kvašením. To mělo v minulosti zajistit dlouhodobou trvanlivost, protože se jednalo o jídlo chudých obyvatel. V dnešní době se na sociálních sítích objevuje celá řada videí, kde znechucení influenceři zkoušejí kvašené ryby ochutnávat, což zajistilo pokrmu velkou popularitu po celém světě.

Mohlo by vás také zajímat: Nejhnusnější jídlo na světě? Tohle si raději neobjednávejte

Narezushi

Narezushi je rybí pokrm z Japonska, jehož zápach je stejně jako v případě Surströmming způsoben fermentací. Ta byla zajištěna tak, že do vykuchané ryby se vkládala rýže. Ta byla po dokončení procesu odstraněna a ryba se konzumovala samotná. Narezushi je považováno za druh sushi a přes svůj specifický zápach patří na talíře luxusních restaurací.

Hongeo-hoe

Poslední rybí pokrm z našeho výběru je také asijského původu. Konkrétně Hongeo-hoe pochází z Koreje. I u tohoto jídla je zápach způsoben fermentací. Jedná se o maso z rejnoků, které se po fermentaci nakrájí na plátky a konzumuje se nejčastěji bez jakékoliv tepelné úpravy. Konzumuje se buď samostatně nebo s dalšími výraznými prvky korejské kuchyně.

Zdroj: Surstromming.com