Zdraví a krása

Odlupování vrchní vrstvy nehtu

Odlupování vrchní vrstvy nehtu

Odlupování vrchní části nehtu je běžným problémem, který zažívá v dnešní době každý druhý člověk. Odlupování vrchní části nehtu může být pro mnohé znepokojujícím jevem, ale faktory, které tento jev způsobují nejsou nijak závažné. Existují doporučení, které při správném dodržování mohou tento problém eliminovat a vy tak budete moci získat opět krásné a zdravé nehty. Hlavními příčinami odlupování vrchní části nehtu je:

  • nedostatek hydratace
  • nekvalitní nehtové produkty
  • mechanické poškození
  • nedostatek živin

Nedostatek hydratace

Jedním z hlavních důvodu, proč se vrchní část nehtu odlupuje je jeho nedostatečná hydratace, která způsobuje křehkost nehtů. Důvodem nedostatečné hydratace může být používání chemických čistících prostředků, nedostatečná péče o nehty, špatné stravovací návyky, nedostatek pitného režimu a používání nekvalitních mýdel na ruce. Hydratovat nehty můžete pomocí nehtových olejů, obyčejné kosmetické vazelíny či hydratačních masek na ruce. 

Nekvalitní nehtové produkty

Pokud si zakládáte na krásně vypadajících nehtech a manikúře, je potřeba se taktéž zamyslet nad kvalitou produktů, které k úpravě nehtů používáte. Je potřeba nanášet kvalitní laky a používat kvalitní odlakovače, které neobsahují agresivní chemikálie, které nehty vysušují a ničí. 

Mechanické poškození

Opatrnost při manipulaci s předměty je základem pro udržení si neporušených nehtů. Zbavte se zvyku používat nehty k otvírání konzerv a podobných předmětů. Nehet se tak může velice jednoduše porušit a následně odlupovat. 

Nedostatek živin

Nedostatek základních vitamínů A, E, C, biotinu a železa může rapidně ovlivnit vzhled a kvalitu vašich nehtů. Pokud nemáte dostatek těchto živin, vaše nehty mohou být křehké a je zde vyšší riziko lámavosti a odlupování jejich vrchní části.

Zdroj: Healthline.com