Zdraví a krása

Jak se dobře a zdravě vyspat aneb zásady zdravého spánku

Jak se dobře a zdravě vyspat aneb zásady zdravého spánku

Spánek hraje v našem životě mimořádně důležitou roli. Prospíme totiž zhruba třetinu života. Jak se dobře vyspat?

Pravidelnost

Ponocujete, protože je potřeba dokončit pracovní úkoly a o víkendu se snažíte spánek „dohnat“? Zaděláváte si na potenciální problémy. U spánku je nesmírně důležitá pravidelnost. Vstávat i usínat bychom měli přibližně ve stejnou dobu.

Podle italských vědců je pravidelnost u spánku mnohem důležitější než jeho délka. Jestliže si na toto nedáme pozor, budeme unavení, v konečném důsledku méně soustředění a naše výkonnost citelně poklesne.

Vhodné prostředí

V ložnici bychom si měli vytvořit optimální atmosféru. Mělo by jít o místnost, kde je ticho, dostatečně temno a čerstvý vzduch. Před spaním určitě neuškodí si vyvětrat.

Zároveň bychom odsud měli nemilosrdně „vyhnat“ všechny narušitele. Ložnice slouží výhradně ke spánku. Určitě není vhodné využívat postel jako kancelář, kde s notebookem v klíně vyřizujeme pracovní „resty“.

Podobně je na místě z ložnice odstranit vše, co vám vadí, včetně například příliš hlučného budíku. Pokud vám to brání v kvalitním spánku, určitě je na místě nebrat do postele domácí mazlíčky a nenechat tu ani děti.

Samostatnou kapitolou jsou moderní technické vymoženosti v podobě notebooků, televizorů nebo obrazovek mobilních telefonů. Modré světlo, které z nich vyzařuje, totiž narušuje přirozený biorytmus lidského těla.

Nutné je také zvolit správnou teplotu, kterou musíte konstantě udržovat. K tomu vám může posloužit například volba správné klimatizace, která v teplých dnech zprostředkuje ochlazení. Moderní modely pak mohou disponovat i funkcí vytápění a hodí se i pro chladné zimní večery (Zdroj: 81klima.cz).

Správná postel

Kvalitní spaní záleží také na tom, jak vypadá vaše postel. S faktem, že v ložnici by nemělo být vyloženě přetopeno, souvisí také nákup přikrývky a polštáře.

Vhodné není ani to, aby vám byla před usnutím zima. Peřinu je tedy na místě si pořídit silnější, pakliže patříte mezi zimomřivé typy. Na léto samozřejmě můžete mít i slabší, řešením tak určitě může být koupit si jednoduše dvěPolštář by měl odpovídat tomu, aby poskytl vhodnou oporu krční páteři. Jeho tuhost je zapotřebí vybrat podle správné matrace.

Výživové doplňky a byliny

Pro dosažení lepšího spánku vám mohou pomoci i různé výživové doplňky. Velmi populární jsou v tomto ohledu zejména různé čaje či bylinkové extrakty. Trendem dnešní doby jsou pak CBD doplňky, které mohou kvalitu vašeho spánku také výrazně vylepšit.

Kvalitní matrace

Kvalitní matrace je doslova alfou a omegou dobrého spaní. Zásadní vlastností je především její tuhost. Její určení je individuální, odvíjí se od pohlaví, věku i osobních preferencí a spánkových zvyklostí (především poloha při spánku).

Obecně se dá říci, že ženy preferují matrace měkčí a že podobně vhodnější je měkká matrace pro osoby s nižší tělesnou hmotností. Což se, pozor, tak úplně netýká dětí. Důvodem je odlišná stavba těla od dospělého. Dítě se zatím vyvíjí a jejich páteř potřebuje vhodnou oporu. Proto bychom matrace pro děti měli vybírat s ohledem na tento aspekt.

Pokud vás bolí záda či klouby, také to může být důvodem, proč si zvolit měkčí matraci. Vše je ale do velké míry subjektivní a lze říci, že pokud se ráno budíte odpočinutí, dobře vyspalí a nic vás nebolí, je matrace pořízená zcela správně.

Co si u matrace zkontrolovat v obchodě

Kromě vhodného rozměru se v obchodě dozvíte zejména to, z jakého materiálu je matrace vyrobena. Většinou to jsou různé typy pěn (studená, líná), případně také moderní varianty klasických pružinových matrací či například také latex.

Některé typy matrací mohou být vhodné pro alergiky a bránit množení bakterií, plísní a roztočů. Tam, kde se kladou vyšší nároky na hygienu, může být praktická i volba matrace se snímatelným potahem, který lze jednoduše sundat a vyprat. Potah zároveň musí chránit i samotnou matraci, a to jak z hlediska toho, že zabrání jejímu znečištění, tak také to, že umožní cirkulaci vzduchu.

Z hlediska životnosti obvykle platí, že různé typy pěn mohou svou kvalitu prozradit hustotou. Platí, že čím hustší materiál je, tím delší životnost matrace bude mít.