Příroda

Řasokoule cena

Řasokoule cena

Akvarijní rostliny se obvykle pěstují společně s živočichy a pro jejich potřebu, jen zřídka se využívají k dekoračním účelům. Výjimku tvoří řasokoule, která si v poslední době nachází stále více příznivců. Tato jednoduchá řasovitá rostlinka si vystačí se skleněnou nádobou naplněnou vodou. Pěstování řasokoule nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti, můžete ji buď přidat do akvária k rybičkám či jiným vodním živočichům, nebo ji jednoduše postavit na polici, důležité ovšem je, aby nebyla vystavena přímému slunečnímu záření.

Kolik stojí řasokoule

Cena řasokoule závisí primárně na tom, v jakém setu ji pořizujete. Pokud ji kupujete včetně dekorativního akvária jako komplet, pohybuje se cena takového produktu kolem 400-600 Kč. V akváriu se kromě samotné rostlinky zpravidla nachází další dekorující prvky, především oblázky. Do akvária s rybičkami nebo pro již připravené akvárium je možné koupit řasokouli také samostatně (nebo po několika kusech současně). V takovém případě o ceně rozhoduje především velikost rostlinky. Standardně se prodávají následující velikosti:

  • baby (průměr 0,2-0,5 cm)
  • mini (průměr 0,5-1 cm)
  • standard (průměr 1-3 cm)
  • medium (průměr 3-5 cm)

Někteří prodejci využívají označení velikost S pro řasokoule s průměrem 2-4 cm a velikost M pro řasokoule 4-5 cm. Velikost 5 cm je standardně nejvyšší, větší řasokoule se běžně neprodávají. V akváriu však může dorůst i větších rozměrů, průměrná rychlost je zvětšení průměru o 0,5 cm za rok. Kromě velikost cenu ovlivňuje také jakost rostliny (rozeznávány jsou I. a II. jakost). Obvyklé ceny řasokoule jsou uvedeny v následující tabulce.

OznačeníPrůměrCena
baby0,2-0,5 cmdo 20 Kč
mini0,5-1 cmdo 30 Kč
standard1-3 cm50-80 Kč
medium3-5 cm90-100 Kč

Jak se pěstuje řasokoule

Tato kulatá vodní rostlinka roste velmi pomalu a lze ji pěstovat prakticky kdekoliv. Přestože se jedná o poměrně nenáročnou vodní rostlinu, ve volné přírodě stále ubývá, proto je její umělé pěstování žádoucí. Kulatý tvar řasokoule je daný jejím přirozeným prostředím – obvykle se nechává unášet proudem vody, v němž se otáčí. Tento aspekt jejího správného vývoje je nutné dodržovat také v domácích podmínkách, musí se tedy občas vytáhnout z akvária a proplachovat pod tekoucí vodou.